Ha sport, akkor kézilabda

Strandkézilabda 2004

III. Strandkézilabda Európa Bajnokság

2004. július 13-18. Törökország, Alanya

Az Európai Kézilabda Szövetség a soron következő kontinens viadalt a törökországi Alanyában rendezte meg 2004. július 13-18. között. Természetesen mind a női, mind a férfi válogatottunk elutazott a sporteseményre. Nagy örömünkre szolgált, hogy rengetegen elkísérték Csapatainkat és fergetegesen biztatták Őket!

Ezután az EB után már senki nem mert minket félvállról venni
Kósa Gábor csapatvezető tollából

A cadizi Európa Bajnokságról szóló visszaemlékezésemet ott hagytam abba, hogy a következő kontinens viadal szempontjából fontos dolgok történtek. Hát megismertük a szabályok alkalmazását, ellestünk pár trükköt, gyakoroltunk és tanultunk. Sikerült egy játékvezetői párosunknak és egy ellenőrünknek EHF minősítést kapnia, ami egy mérföldkő volt számunkra. Ezen kívül úgy indult az EB, mint egy álom. A körülmények egyre jobbak lettek. Repülővel utaztunk, gyönyörű Hummel szerelésünk volt, már tényleg igazi válogatott benyomását keltettük. Kellemes szállás, pár percnyi sétára a pályák, svédasztalos ellátás, ez már mind-mind a török vendéglátás. A csodálatos tengerpartnak csak egy nagy hibája volt. A homok nem homok volt, hanem apró-apró kavics, ami úgy átforrósodott, mintha tüzes parázson jártunk volna. Előkerültek a zoknik, mert hiába locsolták a pályákat, nem lehetett kibírni. Na és a verseny? Az akkor már top csapatnak számító spanyolokkal kezdtek a fiúk. Nagyon lenéztek minket, mert a Lichtenstein elleni meccsnél (Cadiz) leragadtak. Mi viszont 2 évvel tapasztaltabbak lettünk. Mire észbe kaptak, már kint is volt az eredményjelzőn, hogy a győztes MAGYARORSZÁG. Szerintem mindenkinek borsózik a bőre, ha erre visszaemlékezik. Óriási siker volt ez. Ezek után csoportelsőként jutottunk a középdöntőbe. Óriási volt az összetartás. A lányok a fiúkat, a fiúk a lányokat buzdították, nem beszélve a rengeteg magyar szurkolóról, akik elkísértek minket.

A középdöntőben sajnos olyasmi történt, amit sem előtte, sem utána nem tapasztaltunk strandkézilabda rendezvényen. A törökök hihetetlen nagy támogatást kaptak, amivel visszaéltek nagyon csúnyán. A kapusuk, akit mindenki Ibrahimként jegyzett meg, szinte megfélemlítette a játékosainkat. Minden támadó beugrásnál ráugrott a játékosunkra, provokálta az ütközést, sokszor nem csak a durvaságig, hanem az agresszív ütközésig is fokozva. Reklamáltunk, kiabáltunk, de sajnos az EHF nem tett semmit. Katonai indulókkal fanatizálta a műsorközlő a sajátjait. Elvesztettük a mérkőzést és még verekedés is kialakult, amire nem lehetnek büszkék a rendezők. Az egyik szurkolónk komolyabban meg is sérült, ellátásra szorult. Mindezek hosszú évekre meghatározták a magyar-török viszonyt strandkézilabdában. Minden mérkőzés egy kisebb háború volt ezután. A nők utolsó helyosztó mérkőzésén például már nem lehetett a pályán a szövetségi kapitány, a küldöttség egy tagja helyettesítette.

Csapataink mindezek ellenére összességében kiválóan szerepeltek és nagy lépésekkel közelítettünk az elit szintjéhez. A lányok kvalifikálták magukat a duisburgi Világjátékokra, ami a sportág olimpiája. Ezután az EB után már senki nem mert minket félvállról venni. Bármikor, bárkit képesek voltunk legyőzni. De ez már egy következő történet…

Strandkézilabda Magyar Kupa

Döntő

2004. június 19-20. Vonyarcvashegy, Lidó Strand

A Magyar Kézilabda Szövetség Strandkézilabda Bizottsága a vonyarcvashegyi Lido Strandon rendezte meg a nyár első jelentős strandkézilabda versenyét. A pénzdíjas tornán hat női és hat férfi csapat vett részt. A körmérkőzéses lebonyolítási rendszer lehetővé tette, hogy a két nap alatt a résztvevők öt-öt mérkőzést játszanak le, amely kiváló felkészülési lehetőséget biztosított a csapatoknak és a válogatott játékosok számára egyaránt. Köszönjük Seffer József polgármesternek, Korn János szervezőnek és Kósa Gábor versenyigazgatónak, hogy a II. Strandkézilabda Magyar Kupa kiemelkedően jól szervezetten, minden zavaró tényezőtől mentesen zajlott le.

Női felnőtt korosztály végeredménye
Férfi felnőtt korosztály végeredménye
  1. Beach Girls Budapest
  2. Euronics Nagyatád
  3. Diadóra Székesfehérvár
  4. Ferrecirk
  5. Szombathelyi Főiskola SE
  6. Freestyle Budapest
  1. Credit Suisse Budapest
  2. Letenye Kézilabda SE
  3. Erima Dabasi Dinamit
  4. Szeged-Kiskundorozsma SE
  5. 6 Puttony Szeged SE
  6. Keszthely Szuperinfó
A kupagyőztes csapat játékosai

Jónás Judit, Ács Barbara, Szélesi Melinda, Dajnics Bernadett, Megyes Ildikó, Balogh Anita, Szilágyi Beatrix, Rátkai Szilvia, Klucsó Andrea, Szabó Edina, edző Tóth Gábor

A kupagyőztes csapat játékosai

Boros Sándor, Bődy István, Erős Tamás, Iváncsik László, Köteles Gyula, Mihály Attila, Ocsovai Zsolt, Warvasovszky Donát, edzők Neukum Tamás és Mogyorósi Mihály

Strandkézilabda Nemzeti Bajnokság

Országos döntő

2004. augusztus 20-22. Balatonboglár Platán Strand
Női felnőtt korosztály végeredménye
Férfi felnőtt korosztály végeredménye
  1. FERRECIRK
  2. Beach Girls
  3. DIADÓRA Székesfehérvár
  4. EURONICS Nagytád
  5. FREESTYLE Budapest
  6. Szombathelyi Főiskola SE
  7. Kicsi-Kocsi-Hosszúlépés
  8. Ford-Solymár
  9. Csibefalatok
  10. TESI
  11. Szeged-Algyő NKC
  12. Tapolca
  13. Vodkafone
  14. HUMMEL
  1. ERIMA Dabasi Dinamit
  2. Credit Suisse
  3. Letenye KSE
  4. Széchenyi Egyetem Győr
  5. SZUPERINFÓ Keszthely
  6. HÍR-SAT 2000
  7. Easy Rider
  8. Csokiskarika
  9. Dabasi Kopaszok
  10. Szentgotthárd
  11. Kiskundorozsma KSE
  12. Makó KC
  13. DŰNE Budapest
  14. Alba Regia KSE
A bajnokcsapat játékosai

Pásztor Rita, Pavelekné Kovács Judit, Simonné Hingyi Beatrix, Györgyné Oblisz Anita, Varga Brigitta, Peterdi Andrea, Horváth Gabriella, Nagy Erika, játékos-edző Pulay Mónika

A bajnokcsapat játékosai

Réti Attila, Szokoli László, Kuli Imre, Kovács Péter, Burik Máté, Németh Zoltán, Presinszky Ákos, Presinszky Zsolt, edző Kálomista Tibor

Strandkézilabda Szenior Kupa

Országos verseny

2004. augusztus 14-15. Dabas, Városi Strandfürdő

A Magyar Kézilabda Szövetség Strandkézilabda Bizottsága Dabason rendezte meg a második alkalommal kiírt országos Strandkézilabda Szenior Kupát. A versenyen a 35. életévüket betöltött női- és férfi csapatok vehettek részt. Kellemes időben, kiváló talajú pályákon, nagyon jó hangulatban zajlottak a mérkőzések. Köszönjük a dabasi Önkormányzatnak az aktív és segítőkész hozzáállást, amellyel immár második évben segíti a sportág további fejlődését. A torna “Legszebb korú játékosa” címet Vass Zsuzsanna kapta, aki lányával egy csapatban játszott és korát meghazudtoló (66 éves) szellemi és fizikai frissességről tett tanúbizonyságot.

Strandkézilabda Utánpótlás Kupa

Országos verseny

2002. július 16-21. Siófok Coca-Cola Beach-house

Tornagyőztes a női strandkézilabda válogatott

Beach Handball Challenge

2004. június 11-12. Ljubjana

A magyar női strandkézilabda válogatott a júliusi törökországi Strandkézilabda Európa Bajnokságra való felkészülés jegyében Szlovéniában nemzetközi tornán vett részt. Kenyeres József szövetségi kapitány a felkészülés hasznos állomásának tekintette az eseményt, és örült a sikeres szereplésnek. A június 19-20-án Vonyarcvashegyen megrendezésre kerülő Strandkézilabda Magyar Kupa döntő és a nagyatádi Hungarian Open nemzetközi tornán résztvevő játékosok közül hirdeti ki az Európa Bajnokságra utazó játékosok névsorát.

Coca-Cola Hungarian Open

Nemzetközi női-férfi torna

2004. június 26-27. Nagyatád Termálfürdő

A Magyar Kézilabda Szövetség Strandkézilabda Bizottsága és Nagyatád város Önkormányzata a Törökországban, 2004. július 13-19. között lebonyolításra kerülő Strandkézilabda Európa Bajnokság egyik fontos felkészülési állomásaként nemzetközi tornát rendezett női és férfi csapatok részvételével. A már Nagyatádon megszokott, kifogástalanul szervezett, ragyogó nyári időben zajló sportesemény jól szolgálta azokat az elvárásokat, amelyeket a két szakvezető (Kenyeres József és Kakas János) vele szemben megfogalmazott. A torna játékvezetői között szerepelt három olyan páros, akik az Európa Bajnokságon is dirigálnak. Cvetko Jure-Kavalar Brstin Szlovéniából, Vladimir Canda-Peter Brunovski Szlovákiából és a hazai páros Bonifert Ferenc-Horváth Péter. Közreműködött még a Fördős Andrea és Surman Renáta tehetséges, feltörekvő páros is. Sajnos a női mezőnyből hiányzott Szlovénia válogatottja, akik technikai problémák miatt nem érkeztek meg a versenyre. A verseny főszervezője Vártok Ákos, a versenyigazgató Kósa Gábor volt. Köszönjük áldozatkész munkájukat.

A torna legjobb kapusa Meggyes Ildikó Magyarország és Dordevic Sasa Szerbia Montenegro. Legjobb külföldi játékos Cicmanova Zuzana Szlovákia és Ladislav Tarhai Szlovákia. Legtechnikásabb játékosok Szélesi Melinda és Németh Zoltán Magyarország. A torna legjobb játékosa Ocsovai Zsolt Magyarország.

Twitter
YouTube
Instagram