Ha sport, akkor kézilabda

GYEREKLÉLEK SPORTCIPŐBEN / GYÖMBÉR NOÉMI

Egy olimpiát, világbajnokságot követően megismétlődhet az, ami a foci EB után gyerekek százai lelhetnek új példaképre, és álmodhatják magukat a dobogó tetejére. Valóra válhatnak-e ezek az álmok, és ha igen, vajon milyen áron? Gyömbér Noémi, Kovács Krisztina sport szakpszichológusok és Ruzits Éva klinika gyermek-szakpszichológus könyvéből megtudhatjuk a választ. A 2016-ban megjelent Gyereklélek sportcipőben a sportpszichológia egy rendkívül fontos, mégis viszonylag kevéssé érintett területére kalauzol minket, bemutatja, mi zajlik a sportoló gyermekek lelkében, milyen folyamatokra kell ügyelniük a szülőknek, és hogyan küzdhetőek le az esetleges akadályok. A könyv fontos szakmai kérdésekre adhat választ azoknak, akik fiatal sportolókkal foglalkoznak, de érdekes olvasmány lehet mindenki számára, aki szeretne többet megtudni a sportpszichológia világáról.

A könyv egyik nagy előnye, hogy minden fejezetben több gyakorlatot is találunk, amely segíti az adott témakör feldolgozásában a sportoló gyerekek szüleit és edzőit. Az egyes fejezetek között pedig megszólalnak szülők, edzők, és maguk a sportolók (köztük a könyv elkészítésében segítséget nyújtó Kiss Gergely háromszoros olimpiai bajnok vízilabdázó, valamint Cseh László olimpiai ezüstérmes úszó), akik saját szavaikkal mesélik el, milyen hatással van életükre a sport, a kezdetektől a pálya „csúcsáig”. A kezdetek fontosak, nem mindegy, szülőként milyen sportág mellett tesszük le a voksunkat, sőt, az sem, hogy mikor. A gyermek egész későbbi sportolói pályafutását meghatározza ez a döntés, ezen múlik, képes lesz-e a jövőben is kitartani a választott sportág mellett. Ahogy Kiss Gergő meséli a könyvben: „Én például amennyire elszánt voltam, még az is megesett velem, hogy iskola, lecke és randi után teljes késésben rohantam edzésre, amikor egy nagyon lassan haladó autó elütött, én megbotlottam, futottam tovább az uszodába, ahová izzadtan, éppen hogy beestem 2-3 perc késéssel.” Ez az elszántság csak akkor alakulhat ki, ha önmagunkat és a gyermekünk személyiségét, érdeklődési körét jól ismerve hozunk döntést.

A Gyereklélek sportcipőben a legnagyobb részletességgel talán az edző személyével és a gyermek életében betöltött szerepével foglalkozik. Ennek okát Kiss Gergő fogalmazza meg, „Az edző lehet a gyerek karrierjében a minden, mondhatnám egyszerűen. Sarkítva pótszülő, mentor, barát, menedzser, sportpszichológus…”. Az edző és a sportoló kapcsolatának minősége nem csupán a sportoló teljesítményét, hanem az elégedettségét is meghatározza. Ahhoz, hogy a közös munka a leghatékonyabb legyen, az edzőnek meg kell teremtenie az ideális érzelmi közelséget a játékosokkal, és elköteleződnie a sportáguk, a jövőjük iránt. A sportoló, a szülő és az edző egy kapcsolati háromszöget alkot, és ahhoz, hogy a versenyző igazán sikeres lehessen, az is elengedhetetlen, hogy az edző a szülőkkel is hatékonyan tudjon együttműködni.

A szülőknek és edzőknek nyújtott segítség, tippek és javaslatok mellett a szerzők nem feledkeztek meg a gyerekekről sem. A könyv mellett ugyanis megjelent a Gyereklélek sportcipőben – Mentális napló sportoló fiataloknak című munkafüzet is, amely minden korosztály számára érdekes feladatok és gyakorlatok egész sorával segít a kis sportolóknak a mentális felkészülésben, a stressz kezelésében, és a pozitív gondolkodás elsajátításában. A sport felemelhet, egészségesebbé, sikeressé tehet, de akár életre szóló töréseket is okozhat. Fontos, hogy szülőként és edzőként tisztában legyünk „az érem másik oldalával”, és tudatosan segítsük a gyermeket abban, hogy a sport valóban boldoggá tehesse őt. Ahogy Cseh Laci írja ajánló soraiban. “A legfontosabb dolog fiatalkorban az, hogy mindenki szeretettel menjen le edzésre. Élvezzék a sportot, próbálják megkeresni azt a sportágat, ahová szívesen járnak, és szeretik azt, amit csinálnak, mert kényszerből nem lehet sportolni”.

Twitter
YouTube
Instagram