Ha sport, akkor kézilabda

KÉZI-KÖNYV / BALLAI ATTILA-LISZKAY GÁBOR KÖNYVE

Az Magyar Kézilabda Szövetség kiadásában, a Magyar Sportújságírók Szövetsége Nagy Béla-programjának támogatásával megjelent a KÉZI-KÖNYV, a magyar kézilabdázás történetéről szóló kiadvány.

A Ballai Attila és Liszkay Gábor Levente által írt és szerkesztett könyv a magyarországi kézilabdázás kezdeteitől, a húszas évektől kalauzol végig bennünket egészen napjainkig. Az impozáns, 580 oldalas könyv sok száz fotóval, megannyi érdekes történet révén, infografikák, statisztikák segítségével eleveníti föl a sikersportág csaknem százéves magyarországi históriáját, benne világbajnoki-, olimpiai-, Európa-bajnoki és európai kupadöntők sztorijával, a legemlékezetesebb meccsekkel, a legnagyobb egyéniségekkel, a strandkézilabda sikereiről is megemlékezve. Ideális ajándék a sportág szerelmeseinek.

Novák András, az MKSZ operatív igazgatója szerint fontos mérföldköve, kiadványa ez a könyv a magyar kézilabdázásnak. Hiánypótló könyv született, amely már megérett a kézilabda társadalom számára. A szerzők már három évvel ezelőtt megkerestek azzal, hogy időszerű lenne egy ilyen kiadvány. Ha létezne a magyar kézilabdának időkapszulája, akkor a kiváló játékosok meze mellett a könyvet is beletennénk.

Úgy éreztem, éreztük, most jött el az idő. A szövetség támogatásával, a tördelők, a képszerkesztők különleges tudásával együtt most állt fel az a csapat, amely ezt a majdnem lehetetlen vállalkozást mégis valóra váltotta. Szerettük volna megmutatni, hogy a magyar kézilabdának nem csak a múltja, de a jelene is sokkal gazdagabb, színesebb annál, mint amit egy aktuális világverseny puszta helyezési száma jelez. Személyes motivációmról annyit, életem során nagyon sokat kaptam a kézilabdától, és ehhez képest eddig keveset adtam vissza. A tartozás egy részét e könyvvel igyekeztem leróni. – Ballai Attila

Kivételes helyzetben voltunk, hiszen mindketten vágytunk rá, hogy ez a kiadvány megszülethessen. Sokat dolgoztunk rajta, sokakat illet köszönet, ugyanakkor a Magyar Kézilabda Szövetség és a Nagy Béla-program támogatása nélkül nem születhetett volna meg a kötet. Jó volt Attilával közösen visszatérni a hazai kézilabdázás azon korába, amelyet még mi is kevésbé ismertünk. – Liszkay Gábor Levente

A kiadvány megrendelhető a Magyar Kézilabda Szövetség webshopjában, illetve megvásárolható a Budapest VIII. kerület, Könyves Kálmán krt. 76. szám alatt található üzletében 10.990,- forintos áron.

A könyv tartalma

  • a magyar kézilabdázás történeti áttekintése 1926-tól napjainkig
  • a sportág legnagyobb egyéniségeinek portréja
  • a magyar kézilabdázás 30 felejthetetlen mérkőzésének krónikája
  • a strandkézilabdázás története
  • fejlesztések, versenyrendezések
  • statisztikák, infografikák
Twitter
YouTube
Instagram