Ha sport, akkor kézilabda

A HIBÁTÓL NEM FÉLNI KELL

Sok esetben előfordul, hogy tanítványaink edzésen, de főleg mérkőzésen elveszítenek valamit, ami nélkül gyengének, tehetetlennek, szerencsétlennek érzik Magukat. Megijednek, félnek, összezavarodnak egy hibás döntésük miatt, vagy egyetlen rossz cselekedetük kapcsán. Határozatlanná, tanácstalanokká válnak, és ezt követően, hibát, hibára halmoznak. Ugye ismerős helyzetek ezek? Hogyan tudod motiválni, visszafordítani játékosaidat a helyes útra? Lényeges tudnod, hogy ez nem életkortól függ! Ugyanis ez a probléma nemcsak gyerekek, hanem felnőtt sportolók körében is meglévő akadály, amit sok esetben nem tudsz megoldani, mert nem készültél fel, egy ilyen párbeszédre! Mit mondjunk ilyen esetben nekik? A közvetlen hiba kijavítása, abban a pillanatban jóval nehezebb, hiszen a gyerek, vagy a játékosod emészti magát, megijed vagy dühös magára. Nem leszidni és nem leordítani kell! Éppenséggel nyugtatni és a figyelmét a soron következő pillanatokra erőltessük! Azonban ha egy kissé elhúzódó, és visszatérő jelenségről van szó, az alábbi gondolatokat feltétlen mond el neki!

Minden lépésedet nem tudod kontrollálni! Éppen ezért, soha nem tudsz tökéletes lenni! Ezt azért kell tudnod, mert nem történik baj, ha hibázol! A titok nem a hibátlan játékban van, hanem a tudatos mozgások túlsúlyba helyezésén, az ösztönössel szemben. Ha képes leszel tudatosan irányítani cselekedeteidet, többségében jó döntéseket fogsz hozni az ellenfeleddel szemben. Ha győzni akarsz, előbb kell meghoznod a következő lépésedet, mint az ellenfeled! Vigyázz! Ez nem azt jelenti, hogy mindenáron az előzés legyen a szemed előtt! Mert ha csak a gyorsaságra összpontosítasz, könnyen hibába sodorhatod Magad! Tehát, nem a tetteket kell gyorsítani, hanem a FELISMERÉS TÉNYÉT! A fejnek meg kell előznie a karod, lábad, egyszóval a tested! A hibák nem azért jönnek felszínre, hogy félelemben tartson és visszafogjon minket! A hiba, egy szükséges nem jó dolog, de nélküle nem tudsz fejlődni. Szóval a hibától nem félni kell, hanem barátkozni vele!

Még egy fontos dolog! Ha hibázol, és erre elég hamar rádöbbensz, ne éreztesd a külvilággal! Ne tegyél szívességet az ellenfeled számára azzal, hogy kiadod Magad! Pontosabban, ne kerülj zavarba, ne csóváld a fejed, és ne kezd el sajnálni Magad! Lépj túl rajta olyan gyorsan, amint csak tudsz! Ha kicsit fáradtabb vagy a pályán ne a védekezésben lazíts, hanem a támadások alatt! A védekezés fontos dolog, mert az ebben történő szerepvállalásod és hozzáállásod adja meg SZÁMODRA a kellő bizalmat, a helyes döntésekre a támadásaid során!

A csapaton belül nemcsak az edző tehet azért, hogy a bajba került játékosa ismét vissza, vagy eleve megtalálja a helyes utat. Egy csapat erejét az határozza meg, hogy a tagjai mennyire tisztelik egymást és milyen alázattal vannak egymás iránt, a közös cél elérése végett. Az összetartozás nemcsak abban nyilvánul meg, hogy egymás mellett játszanak, hanem főleg abban, hogy mennyire kommunikálnak, és tudnak egymással toleránsak, megértőek lenni. Az alábbi linkben, a csapat játékosai igen hatásosan adják tudtunkra ezt az érzést, két és fél percben.

Twitter
YouTube
Instagram