Ha sport, akkor kézilabda

VERESÉG VAGY KUDARC?

Az, hogy vereséget szenvedsz, több módon következhet be. Ügyesebb vagy, mint az ellenfeled, de lustább, vagy ha a stratégiád nem megfelelő az adott játékban, vagy csak egyszerűen sokat hibázol, mert ha sokat hibázol, akkor az ellenfeled fog nyerni. A vereség egy reaktív, passzív módja, annak, hogy leírd a verseny kimenetelét. Az ellenfeled nem annyira szerezte meg a győzelmet, amennyire te elvesztetted. Egy sportoló, ha választania kell a között, hogy legyőzték vagy vereséget szenvedett, akkor mindig amellett dönt, hogy legyőzték. Mindig úgy szeretnél megküzdeni az ellenfeleddel, hogy a legjobb formáját hozza. Ha a játékod csúcsán szeretnél maradni, használd a tippeket, amiket itt olvasol, és képes leszel kihozni magadból a legjobb képességeidet. Ezen a ponton az ellenfelednek hatalmas erőfeszítéseket kell tennie, ha le akar győzni – de ha ez mégis előfordul (még a legnagyobb sportolókkal is) akkor tudni fogod, hogy mindent beleadtál és nem fogod sajnálni.

Húzd ki magad a visszaesésből

Mindenki, aki valaha részt vett az élsportban tapasztalhatta, hogy vannak időszakok, amikor visszaesés van. A visszaesés egy olyan időszak, amikor rosszabb a teljesítményed, mint általában szokott. Visszaesésnél jellemző, hogy frusztrált az ember, túlterhelt és az önbizalma is drámaian lecsökken. Ez tarthat rövidebb vagy hosszabb ideig, függ a sporttól és a sportolótól is. A legfontosabb, ha ki akarsz lábalni a visszaesésből, hogy megértsd az okait. Ezután megtanulhatod, hogyan dolgozz a visszaesés alatt és csökkentsd minimálisra a károkat, amiket a teljesítményedben és az önbizalmadban okozhat. A gyenge teljesítmény nem feltétlenül jelent visszaesést. Lehet, hogy követsz el hibákat és a teljesítményed se olyan jó, mint általában, de ez nem jelenti azt, hogy visszaestél. Be kell ismerned, hogy csökkent a teljesítményed és hogy követsz el hibákat, ám ez segíthet úgy gondolni ezekre a hibákra, mint egy sor különálló esetre szemben a visszaeséssel, ami jellemzően egy hosszú távú és negatív jelentésű dolog.

Értsd meg, hogy miért estél vissza

A visszaesés eredménye egy tökéletes vihar – különböző dolgok történnek egyszerre. Az első jelenség a statisztikai visszaesés, az eredményeid csökkennek, az időd lassabb lesz, de a teljesítménycsökkenésre önmagában nem mondjuk, hogy visszaesés. Visszaesésről akkor van szó, amikor a teljesítménycsökkenés együtt jár azzal, hogy mentálisan túl keményen próbálkozol, állandó nyomást gyakorolsz magadra a siker érdekében, extrém erőkifejtés eredmény nélkül, vagy túledzed magad szellemileg és fizikailag. Szóval a kudarcok még több kudarcot szülnek, főleg, ha nem figyelsz oda mentálisan, nem maradsz erős és optimista és a lefelé tartó spirál elkezdődik. A visszaesés egy normális dolog a sportban. Mindenki átmegy rajta. Lesz tapasztalatod a visszaesésben – a lényeg az, hogy tudd kezelni a hosszát, és hogy miben és mekkora károkat okoz.

Koncentrálj az alapokra

Ahhoz, hogy “legyőzd” a visszaesést, vissza kell, hogy menj a sportod alapjaihoz. Ez azt jelenti, hogy koncentrálj arra, hogy az alapvető képességeidet fejleszd. Például, ha te egy baseball, vagy softball játékos vagy, akkor a fő időtöltésed az legyen, hogy gyakorlod a sima ütést. Ha egy kézilabdázó, akkor gyakorlod a kapura lövést. Meg kell vizsgálnod a sportod technikai alapjait. Ehhez használj eszközöket, mint például videó- és digitális kamerát. Igénybe veheted a csapattársak vagy az edző segítségét. A cél itt, hogy visszatérj az alapokhoz. Fókuszálj a sportod alapvető technikáira. Gyakran előfordul, hogy a sportod alaptechnikáinak gyakorlása lehetővé teszi a gyorsabb felépülést a visszaesésből.

Legyél gondtalan

Technikai szempontból vissza kell nyúlnod az alapokig, vissza kell menned a mentális alapismeretekig. Ennek egyik módja, hogy gyakorlod a gondtalanságot. A gondtalanság a buddhizmusban azt jelenti, hogy művészien élni az adott pillanatban. A gondtalanság arról szól, hogy teljesen belemerülsz a pillanatba anélkül, hogy értékelnéd azt, hogy pozitív vagy negatív. Hogy jobban megértsd azt, hogy miről szól a gondtalanság művészete, hasonlítsd össze azt azzal, amit minden nap tapasztalsz. Mindennapi gondolkodás: elemző, ítélkező, múlt és jövő orientált, több gondolattal van elfoglalva, zaklatott. Gondtalan gondolkodás: leíró, felderítő, jelen orientált, egy gondolatra koncentrál, összpontosított. Van egy alapvető különbség a mindennapi és a gondtalan gondolkodás között. Az egyik a zavart, többfelé figyelő, múlt és jelen orientált, míg a másik azzal foglalkozik, hogy éppen mi történik az adott időben. A sportban ez különösen jó segítség, mert lehetővé teszi, hogy az adott feladatra/szituációra koncentrálj. Íme, néhány további mentális alapismeret, ami segíthet kimászni a visszaesésből.

  • Izomlazítás
  • Amikor a teljesítményed visszaesik, valószínűleg az izmaid is merevebbek lesznek, ezáltal a mozgásod is szaggatottá, nehézkessé válhat, ami gátolja teljesítményed. Használd a progresszív izomlazítást, vagy a sima nyújtás technikái is segíthetnek.
  • Légzés
  • Az egyik fizikai reakciója a testnek, ha ideges vagy a légzésed felületes lesz. Vedd lassan, koncentráltan a levegőt, mert így lassul a pulzusszám, és így nyugodtabban tudsz gondolkozni, mérlegelni és lazítja az izmokat.
  • Folytasd az egyszerű feladatokat
  • Gyakran, amikor visszaesésen mész keresztül, sok gondolat fut át az agyadon, beleértve a kétségek, a készségek emlékei és a korábbi gyenge teljesítményed, hogy mit csinálsz rosszul. Bontsd le a feladataidat az alapjaira.
  • Fókuszálj a feladatra
  • Tartsd szem előtt a feladatod, és ne a feladat céljára gondolj. Az egész dolog kimenetel megváltozhat, hogyha a jó dologra koncentrálsz.
  • Tűzz ki apró célokat minden napra
  • Írd le és kövesd nyomon ezeket a kis célokat. Ezeknek a kis céloknak a teljesítése nap, mint nap növeli a magadba vetett hitedet és az önbizalmadat a következő versenyed előtt.

Használd a készségeidet

Gyakran előfordul a gyakorlatban, hogy néhány készséget gondolkodás nélkül használunk. Például egy golfozó csak nyugodtan meglendíti az ütőt anélkül, hogy aggódna azért, hogy hogyan fog sikerülni neki. Egy teniszező képes úgyis keményet szerválni, hogy teljesen nyugodt és az izmai is el vannak lazulva. Egy sportoló, amikor visszaesik a teljesítménye, túlbonyolít mindent, ami ezzel kapcsolatos. A túlbonyolítás nem az egyetlen, ami nem segít a visszaesés lerövidítésében, de lényegesen megnöveli annak időtartamát. Lehet, azt gondolod, hogy ha keményebben dolgozol, többet edzel, már vérzik a kezed a kemény gyakorlástól, hogy minél előbb javuljon a teljesítményed, rá kell jönnöd, hogy nem ez a megoldás. Meg akarod tartani a dolgokat nyugodtan és egyszerűen, hogy a játékod visszatérjen a normális szintre.

forrás: sportorvos.hu

Twitter
YouTube
Instagram