Ha sport, akkor kézilabda

Strandkézilabda 2002

Ha nyár, akkor strandkézilabda

A Magyar Kézilabda Szövetség Strandkézilabda Bizottsága 2002 nyarán negyedik alkalommal rendezte meg az egyre közkedveltebb strandkézilabda játék országos bajnokságát. Bővültek a korosztályok (gyermek, serdülő, ifjúsági, felnőtt és szenior) és kettővel a kvalifikációs helyszínek száma is. A strandkézilabdázás hazai arculatát a sportjáték beindítása óta az MKSZ Elnöksége által életre hívott Strandkézilabda Bizottsága határozza meg. Általában havonta ülésezik és hozza meg testületi döntéseit. A versenykiírás Elnökség elé történő beterjesztését hosszú, többfordulós vita előzi meg, amelyben mindenki kifejtheti és ki is fejti véleményét. A versenyhelyszínek kiválasztását megelőzően a bizottság vezetői (elnök, alelnök) „terepszemlét” tartanak és körültekintő mérlegelés után születnek meg a döntések. A 2001-ben kialakított munkacsoportok formálódnak, erősödnek és egyre erőteljesebben adnak hangot véleményüknek. Ez igen örvendetes, hiszen kizárólag az őszinte, kollektív légkörben születhetnek jó döntések. A Játékvezetői munkacsoportot Brecska Mihály irányítja. Feladatát nagy lelkesedéssel és hozzáértéssel végzi, amelynek eredményeképpen javult a játékvezetők tevékenysége és megítélése egyaránt. Kiemelt feladat a játékvezetői képzés és továbbképzés intézményének kialakítása és folyamatos működtetése. A Marketing munkacsoportot Szeder Zoltán irányítja. Becsületes, szorgalmas munkája eredménye, hogy három kvalifikációs verseny teljes körű lebonyolítását vállalta és vállalását maradéktalanul teljesítette is. A szponzorkutatás terén mutatkozó hiányosságokat csak a Bizottság egészének összefogottabb, tervszerűbb tevékenysége pótolhatja. A Versenyszervezési munkacsoport vezetője Kósa Gábor. Ellentmondást nem tűrő, ambíciókkal teli egyénisége alkalmassá teszi a feladat ellátására. A sportjáték nemzetközi kapcsolatainak kialakításában is komoly feladatok várnak rá, amely nagyban segítheti a strandkézilabdázás hazai fejlődését. Segíti a játékvezetők munkáját, aktívan részt vállal a versenykiírás elkészítésében és a versenyek lebonyolításában is. A strandkézilabda Európa Bajnokságon csapatvezetői feladatokat látott el, amelyet a legjobb tudása szerint teljesített.

Strandkézilabda Nemzeti Bajnokság 2000

Felnőtt kvalifikációs versenyek

Nagyatád Termálfürdő 2002. július 6-7.
Szeged Tisza-part 2002. július 6-7.

A felnőtt kvalifikációs versenyek során a nagyatádi termálfürdő területén csodálatos környezetben, kiválóan szervezett versenynek lehettünk részesei. Köszönhető ez a város kézilabdázás iránti szeretetének, a résztvevő csapatok sportág iránti alázatának, sportszerű magatartásának, a kiemelkedően magas szintű játékvezetésnek, a lelkes közönségnek és az önzetlen támogatóknak. Ki kell emelni Vártok Ákos testnevelő tanár és Horváth Lajos sporttanácsos jó szervező munkáját, ami nagyban hozzájárult az első alkalommal lebonyolított kvalifikációs verseny sikeréhez.

Ezen a hétvégén az ország másik régiójában is zajlott kvalifikációs verseny. A Csongrád megyei Kézilabda Szövetség rendezésében az Universum Könyvesbolt támogatásával zajlottak a mérkőzések. A több mint 40 csapat jó szervezés mellett küzdhetett meg egymással az országos döntőbe való bekerülésért. A szegedi sportesemény iránt minden évben fokozatosan nő az érdeklődés, amely jól tükrözi a sportjáték fejlődését, Fekete József elnök és kollégái strandkézilabdázás iránti elkötelezettségét, lelkesedését és szakmai hozzáértését.

Győr Aranypart 2002. július 13-14.
Budapest Római-fürdő 2002. július 13-14.

2002. július 13-14. között immár hagyományosan Győrben zajlottak az országos elődöntő eseményei, ahol az érdeklődők találkozhattak – többek között – Pigniczki Krisztinával, Virincsik Anasztáziával, Laczó Anitával és az Iváncsik-családdal. A már hagyományosan jól szervezett versenyen 28 csapat vett részt. Meg kell említenem a 4ever Sport Korlátolt Felelősségű Társaság tulajdonosának Molnár Attilának évek óta tartó megbízható és magas szintű szervező munkáját, amely nagyban hozzájárult a verseny sikeréhez.

A budapesti verseny a várakozásoknak megfelelően nagy érdeklődés mellett zajlott. A csapatok felkészültsége, a sportjáték iránti fokozott érdeklődés magas színvonalú, kiélezett küzdelmet hozott. A nézők láthatták Józsa Dávidot, Józsa Mátét, Laurencz Szabolcsot, Köteles Gyulát és a Presinszky-fivéreket. Szeder Zoltán munkáját dicséri, hogy az események zavartalanul, jó hangulatban zajlottak. Megoldásra váró probléma a versenyzők beléptetése, hiszen mindenkinek meg kellett vásárolnia a strand-belépőt, amely komoly anyagi terhet jelent.

Tiszavasvári 2002. július 20-21.
Balatonboglár 2002. július 20-21.

2002. július 20-21. között került lebonyolításra a régió kvalifikációs versenye. A város a kezdetektől fogva kiemelkedően jó házigazdája a strandkézilabdázás eseményeinek. Halász László testnevelő tanár munkáját méltatja, hogy az idei verseny is sikeresen, fokozott érdeklődés mellett, nagy közönségsikert aratva zajlott le. A régió döntő szakmai színvonalát jelzi az, hogy a férfi országos bajnok Tiszavasváriból kvalifikálta magát.

A népszerű balatoni üdülőhely első alkalommal biztosított helyszínt a sportjáték kvalifikációs versenyének megrendezéséhez. Vásárhelyi Tibor az önkormányzat sporttanácsosa mindent elkövetett azért, hogy megfelelően teljesítsék az általunk támasztott követelményeket. A magas költségen elkészült pályák kiváló talaja, az eszményi környezet és a szikrázó napsütés jó hangulatú verseny lebonyolítását eredményezte.

Vonyarcvashegy Lidó-strand 2002. július 27-28.
Agárd Popstrand 2002. július 27-28.

A Balaton északi partján elhelyezkedő település szintén első alkalommal biztosított kiemelkedően jó feltételeket a sportjáték további népszerűsítéséhez. A helyi önkormányzat hosszú távon számít a Magyar Kézilabda Szövetséggel kialakult kapcsolat fenntartására. További beruházásokra kész a strandkézilabdázás feltételeinek bővítésében, egy országos döntő megrendezésének reményében. Korn János a helyi sportegyesület elnöke, a verseny főszervezője és Kósa Gábor a strandkézilabda bizottság tagja mindent elkövettek a siker érdekében.

2002. július 27-28. között az agárdi Popstrandon rendeztük meg az utolsó kvalifikációs versenyt. Nagy küzdelem folyt a még szabad országos döntős helyekért. Kellemes időben, jó körülmények között zajlottak a mérkőzések. A sportszerű küzdelmet csak kissé zavarta meg a néhány magáról megfeledkező fiatal játékos sportversenyhez nem illő magatartása, amelynek fegyelmi következményeit viselniük kellett. Szeder Zoltán kiváló munkát végzett, amelynek köszönhetően zökkenőmentesen zajlottak az események.

Strandkézilabda Nemzeti Bajnokság

Országos döntő

2002. július 16-21. Siófok Coca-Cola Beach-house

Az idei nyáron már második alkalommal rendeztük meg az egyre népszerűbb sportjáték felnőtt korosztályának országos döntőjét Siófokon az ismert és népszerű szórakoztató-üdülőközpontban. Sajnos az időjárás nem fogadott kegyeibe bennünket, hiszen vasárnap esős időben rendeztük meg a döntőket, amely a nézői érdeklődést erősen csökkentette. A Duna Televízió rövid képes beszámolóban méltatta a sporteseményt. Jelen volt a Magyar Olimpiai Bizottság Környezetvédelmi csoportjának elnöke Kőbán Rita, aki néhány szóban elmondta, hogy az élsportolók milyen módon kapcsolódnak be a környezetvédelmi programokba. A strandkézilabdázás az elsők között csatlakozott ehhez a mozgalomhoz. A lehető legalkalmasabb helyszínt – Zánka GYIC – választottuk a gyermek és serdülő döntők lebonyolításához. A gyermeküdülő vezetői minden feltételt biztosítottak számunkra, ezáltal nyugodt, kellemes légkörben zajlottak a mérkőzések. Az ifjúsági és szenior versenyek helyszínének Balatonboglár Platán-strand kiválasztása szerencsés volt, de az egynapos verseny zsúfoltsága, a feszített program nem volt szerencsés, hiszen az ifjúsági fiú döntőt már szürkületben kellett lebonyolítanunk. A jövőre nézve tanulságként kell, szolgáljon, hogy a résztvevő csapatok nagy száma miatt minden korosztály országos döntőjét önálló eseményként kell megrendeznünk.

II. Strandkézilabda Európa Bajnokság

Az Európai Kézilabda Szövetség 2002. július 16-21. között a spanyolországi Cadizban rendezte meg a II. Strandkézilabda Európa Bajnokságot. A Magyar Kézilabda Szövetség Elnökségének köszönhetően a női- és férfi válogatott is részt vehetett a számunkra történelmi eseményen. A női válogatott a 12. helyen végzett, míg a férfiak a 15. helyet szerezték meg.

Az Európa Bajnokságon való részvétel hatalmas motivációt jelentett

“Irány Európa! Hát idáig is eljutottunk! Az Európai Kézilabda Szövetség elfogadta az MKSZ nevezését a 2002. évi II. Strandkézilabda Európa Bajnokságra, Cadizba. Óriási várakozás előzte meg a részvételt, hiszen még igazi válogatottunk sem volt… Emiatt végül az Elnökség úgy döntött, hogy a magyar bajnok képviselje országunkat. Így történt, hogy a nők részéről a Sárszentmihály Bauding, a fiúk oldaláról pedig a Szegedi 6Puttony csapata utazhatott el, mint nemzeti válogatott.

A több, mint 3000 kilóméteres út egyfajta csapatépítő tréning is volt, ahol a barátok még jobb társakká váltak, hiszen kocsival ez 2 nap összezártságot jelentett. Odaérve fantasztikus körülmények vártak minket. Ahogy egy világversenyt elképzel az ember álmaiban, kisgyerekként. A csoda. Egy tengerparti üdülőkomplexumban volt az összes csapat, ez még fokozta az élményt, a boldogságot. Büszkén feszítettünk a válogatott mezben. Ne felejtsétek el, amatőr sportágról beszélünk, olyan a szabadidejüket áldozó fiatalok alkották a csapatokat, akik ezt szerelemből csinálták. Európa színe-java ott volt, csak a nagyágyúkat említve, a házigazda spanyolok, németek, franciák, horvátok, svédek, norvégok…

A szervezés aztán kicsit déliesre sikerült, mert nem csak kommunikációs nehézségeink akadtak a helyi segítőkkel, de a pályákhoz a transzferek is meglehetősen össze-vissza közlekedtek. Sajnos a pályák messze estek a szállástól, így sokszor órákat kellett várnunk egy-egy útra. De láttuk milyen egy világesemény, hogyan rendez az EHF egy tornát, teljes stábbal, felszereléssel. Ott volt minden, az eredményjelzőtől a labdafogó hálóig, a lelátókig, ami nekünk akkoriban nem mindenhol fért bele a hazai szűkös költségvetésünk miatt. Egy nagyon jellemző momentum arra, mennyire új volt sok minden számunkra, még a szabályokat sem tudtuk pontosan. Itthon mindenki becsületesen betanulta azokat, de az értelmezés, a gyakorlat sok tekintetben eltért attól, ahogy mi gondoltuk és ahogy az EB-n játszották. Persze voltak, akik még nálunk is extrémebben értelmeztek dolgokat, például a franciák, emiatt sok meglepetés ért minket a pályán is, de mindig korrektül fogadtuk a játékvezetői ítéleteket. Hiszen mi tanulni mentünk. Persze több ezres lelátó előtt, azért mindenki libabőrös lesz. Mert mi is játszhattunk a center pályán, mint a legnagyobbak.

A lányok hamarabb belerázódtak és el-elcsíptek már szettet és mérkőzést is, a fiúknál ez még váratott magára. De senki nem fogta fel kudarcként a vereségeket, hiszen már a tény, hogy ott lehettünk rengeteget jelentett. Mindenkit magával ragadott a hangulat, mindehol harsogott a nyár slágere, a Ketchup song. Folyt az alkudozás a relikviákra, az EB logós pólókra. A lányok végül tisztes eredményt értek el, gratuláció nekik. A fiúk az utolsó mérkőzésükön élhették át a győzelem ízét, nem is akárhogyan. A lichtensteini csapattal játszottunk az utolsó-utolsó elötti helyekért. Őrjöngő küzdelem folyt, hiszen senki nem akart a mezőny végén végezni. Olyannyira kiélezett volt a párharc, hogy csak a szétlövés döntött, a javunkra! Hát ez sikerült, körtánc, ünneplés, ahogy egy első nemzetközi sikerhez dukál. Mekkora jelentősége volt ennek, azt a következő EB tudósításából tudjátok meg.

Úgy gondolom, sport szakmailag újabb óriási lökést adott ez az EB mindenkinek. Egyrészt tisztázódtak a szabályok, láttuk és éreztük, hogyan is kell játszani ezt a fantasztikus sportágat. Másrészt az EB-n való részvétel hatalmas motivációt adott minden játékosnak, hogy van cél, lehetőség és mindenki átélheti a csodát, aki komolyan gondolja a versenyzést.

Felnőtt női válogatott eredményei
Felnőtt férfi válogatott eredményei

Magyarország – Hollandia 2-1 (17-11, 8-10, 4-3)

Magyarország – Jugoszlávia 0-2 (5-14, 9-11)

Magyarország – Svédország 0-2 (8-10, 6-11)

Magyarország – Macedónia 2-0 (10-9, 15-14)

Magyarország – Franciaország 2-1 (7-8, 11-8, 5-4)

Magyarország – Ausztria 0-2 (10-17, 6-17)

Norvégia – Magyarország 2-0 (15-11, 14-10)

Svédország – Magyarország 2-0 (15-14, 14-10)

Fehéroroszország – Magyarország 2-0 (19-8, 22-13)

Portugália – Magyarország 2-0 (20-7, 18-13)

Norvégia – Magyarország 2-0 (15-10, 13-12)

Olaszország – Magyarország 2-1 (15-14, 12-14, 5-4)

Horvátország – Magyarország 2-0 (16-15, 14-10)

Magyarország – Liechtenstein 2-1 (11-8, 10-11, 7-6)

Felnőtt női válogatott játékosai

Felnőtt férfi válogatott játékosai

Kocsis Ferenc edző, Kovács Éva, Bokorné Sörös Katalin, Pallag Eszter, Bálványosi Magdolna, Kocsis Ilona, Kerék Gabriella, Dolezsálné Deres Ildikó, Mayerné Szabó Éva

Borbás János, Vajda András, Ördögh József, Nagy Levente, Szabó Rudolf, Hortobágyi András, Vörös Árpád, Szabó Zsolt, Veszelovszky Béla játékos-edző, Kis Imre, Gera Norbert

Kocsis Ferenc edző, Kovács Éva, Bokorné Sörös Katalin, Pallag Eszter, Bálványosi Magdolna, Kocsis Ilona, Kósa Gábor csapatvezető, Kerék Gabriella, Dolezsálné Deres Ildikó, Mayerné Szabó Éva
Borbás János, Vajda András, Ördögh József, Nagy Levente, Szabó Rudolf, Hortobágyi András, Vörös Árpád, Szabó Zsolt, Veszelovszky Béla játékos-edző, Kis Imre, Gera Norbert
Emelt fővel játszottuk végig az Európa Bajnokságot!

A száraz statisztikai adatok, a meccsek eredményei elérhetők, elolvashatók, ám azok soha nem adják vissza azokat az élményeket, melyeket csakis a helyszínen lehet megélni. Ezekről írok néhány szívmelengető sort. Csodálatos érzés volt megérkezni Cadizba, a magyar színek képviselőjeként egy olyan sportágban, ami nálunk még kezdeti szakaszában volt, ám Európa sok országában évek óta űzték. Az szinte azonnal látható és érezhető volt, hogy ide tanulni és tapasztalatokat szerezni jöttünk, hiszen a csapatok tengerpart homokjához szoktató edzései láttán elakadt a szavunk. A hihetetlen ruganyosság, a variációk sokfélesége, a pörgések, a légpasszok változatossága lenyűgöző volt.

A talaj is érdemel néhány szót. Itthon soha nem tapasztalt mélységű, igazi tengerparti mélyhomok adott színteret a mérkőzéseknek. Elég annyit mondanom, hogy az elrugaszkodásnál mintegy 20 centimétert süllyedt a lábunk a homokba és onnan kellet elindulni fölfelé. Bár nagyon jól sikerült az itthoni fizikai felkészülésünk, de erre nem számítottunk.

Míg az ellenfelek csapataiban a kifejezetten vékony, nagyon ruganyos „hosszúpuskák” voltak összeválogatva, addig mi, a szokásos masszívabb, középmagas játékosállománnyal érkeztünk. Mindemellett nem vallottunk szégyent, hiszen a mérkőzéseinket rendre 2:1 arányban, igazán szoros eredménnyel veszítettük el, egyáltalán nem játszottunk alárendelt szerepet. Látszott, hogy az ellenfelek professzionális felkészülésen vettek részt és ezt a mögöttük álló stáb munkája is tükrözte. Mi, a lelkes amatőrök, teljes szívünket, minden tudásunkat beleadva, minden egyes labdáért, gólért megküzdve, emelt fővel játszottuk végig az Európa Bajnokságot. Utolsó meccsünkön, Lichtenstein ellen sikerült a Magyar Strandkézilabda első győzelmét megszereznünk, ez most már így vonul be a sporttörténelembe.

Csodálatos környezet, profi rendezés, szenzációs mérkőzések és végtelenül baráti kézilabdás családi összejövetel volt ez Cadizban, az Európa Bajnokságon! Életre szóló élmény marad!

Borbás János tollából
Kovács Éva labdája gólba tart
Ördögh József ziccerben
Twitter
YouTube
Instagram