Ha sport, akkor kézilabda

Strandkézilabda 2001

Ha nyár, akkor strandkézilabda

A Magyar Kézilabda Szövetség Strandkézilabda Bizottsága 2001-ben harmadik alkalommal rendezte meg az országos strandkézilabda bajnokságot. A sportjáték népszerűsége a játékosok és a nézők körében egyaránt nőtt. A médiák érdeklődése továbbra is mérsékelt maradt. A Strandkézilabda Bizottság szervezeti felépítése megváltozott. Az általános feladatokat az elnök és az alelnök együttesen végezték. A versenyszervezési munkacsoportot Kósa Gábor, a játékvezetői munkacsoportot Brecska Mihály és a marketing munkacsoportot Szeder Zoltán irányította. A feladatok szervezettebb és körültekintőbb elosztása, a munkakapcsolatok erősítése és a folyamatos konzultáció jobb csapatmunkát eredményezett.

Versenyrendszer

A sportesemény meghirdetését követően összesen 199 csapat nyújtotta be nevezését az egyes helyszínekre. A bajnokság első szakaszát a 6 régió selejtező jelentette. Az egyes helyszínek rendezői minden tőlük telhetőt elkövettek a versenyek zavarmentes megrendezéséért. Ki kell emelni Molnár Attila (Győr), Fekete József (Szeged), Halász László (Tiszavasvári) és Mile Pál (Zánka) önzetlen, körültekintő szervező munkáját.

Kvalifikációs versenyek

 • 2001. július 1.,15. Budapest
 • 2001. július 7. Győr Aranypart
 • 2001. július 19-21. Agárd Pop-strand
 • 2001. július 21. Tiszavasvári Gyógyfürdő
 • 2001. július 28-29. Szeged Tiszapart
 • 2001. augusztus 14. Zánka

Hungarian Open 2001

Már 2001-ben megrendeztük az első nemzetközi strandkézilabda kupát, Hungarian Open (Agárd) elnevezéssel a Színes Mai Lap Kupáért, amelyen részt vett az akkoriban az európai elithez tartozó Spartak Kiev és a Portovik Juzsnij együttese. A szervezésben Kósa Gábor és Tóth Róbert oroszlánrészt vállalt. A kellemetlen időjárás ellenére a csapatok kiemelkedő teljesítménye, a játékvezetés jó színvonala és a TNT zenekar felejthetetlen élményt nyújtó szereplése örökérvényű emlékeket hagyott a résztvevőkben.

Miért is hívtuk meg Őket?

Mivel nagyon szerettünk volna elindulni az Európa Bajnokságon, úgy éreztük kell a nemzetközi megmérettetés. Mivel nem csak nálunk, de a világon meglehetősen gyerekcipőben járt még a sportág, így megpróbáltunk a régi „terem” kapcsolatainkra támaszkodni. Ezen kívül szempont volt az is, hogy a hozzánk érkezők egyértelműen ismerjék már a nemzetközi trendeket. Így sikerült elhoznunk a Portovik Juzsnij csapatát, akik az Odesszai Kikötő által szponzorált teremkézilabda klub volt, az ukrán első osztályból. A 2000-es évektől folyamatosan dobogósok voltak és Európa Kupában is indultak. Ők hasonlóan más szovjet utódállamokhoz, láttak fantáziát ebben a sportágban és az elsők között belevágtak. Emlékezzünk csak, az első EB aranyat a férfiaknál a beloruszok nyerték, akik a Világjátékokról (2001 Akita, Japán) is aranyérmet hoztak csakúgy, mint az ukrán nők.

Szóval egy komplett felnőtt, első osztályú dobogós terem csapat érkezett hozzánk a strandra. Pörögtek, kínaiztak, csak tátott szájjal néztük őket. A sebességükről nem is beszélve. De igyekeztünk minél többet ellesni tőlük, tanulni a szabályokat és a trükköket. Számunkra maga az élmény, hogy egy ilyen magas szinten játszó csapat eljött hozzánk, megfizethetetlen volt a tanulásunk szempontjából. Emberileg is kedvesek, aranyosak voltak, nagyon jól érezték magukat nálunk. Kisebb nyelvi nehézségek néha adódtak, de a sportbarátság ezeket könnyen áthidalta.

Később a világversenyeken is sokat találkoztunk velük, már, mint ukrán válogatott és akkor már nem mindig ők jöttek le győztesen a pályáról. Ettől még a mai napig is nagyon jó a kapcsolatunk velük, örömmel üdvözöljük egymást a versenyeken.

Kósa Gábor tollából

Játékszabályok

A játékszabályok országos szinten történő megismertetése (internet, szabálykönyv, médiák) nagyban segítette a mérkőzések egységes és zavarmentes lebonyolítását, jól szolgálta a sportjáték további fejlődését. Az agárdi nemzetközi torna keretén belül hasznos szakmai tanácskozást folytattunk az ukrán (Európa Bajnok és Világkupa győztes) strandkézilabda bizottság vezetőjével és a női válogatott szövetségi kapitányával. Játékvezetőinknek jobban kell törekedniük a klasszikus kézilabdából származó erőteljes test-test elleni ütközések, lerántások és a levegőben történő lökések megakadályozására. Egyébként játékosaink jól alkalmazzák a szabályok biztosította lehetőségeket.

Játékvezetés

A játékvezetői munkacsoport vezetője Brecska Mihály kiválóan látta el feladatát. A játékvezetők felkészítése, a versenyhelyszínekre való irányítása és az ottani ténykedése megalapozott, következetes munkát feltételez. A zánkai régió döntő jelentette a játékvezetők országos döntő előtti főpróbáját. Minden mérkőzésen 6 játékvezető tevékenykedett. 2 fő a játékot irányította, 2 fő a cseréket ellenőrizte és 2 fő a jegyzőkönyvet illetve az eredményjelzést és időmérést végezte. A „főpróba” elérte célját, hiszen a siófoki országos döntő mérkőzései apróbb hibáktól eltekintve zavarmentesen bonyolódtak le.

Szervezettség

A versenyszervezési munkacsoport vezetője Kósa Gábor, aki a tőle telhető legmagasabb szinten igyekezett feladatát ellátni. Az ukrán sportszakemberekkel történt beszélgetésünk megerősítette azt a tényt, hogy jó úton haladunk, szervezettségünk jó, versenyrendszerünk megalapozott, kiemelkedő Európában is.

Az elkövetkező időszak feladatai

Az Európai Kézilabda Szövetség (EHF) 2002. július 15-22. között rendezi meg Spanyolországban a második Strandkézilabda Európa Bajnokságot. A sportjáték hazai fejlődése azt kívánja, hogy női és férfi csapatunk is részt vegyen a nagyszabású sporteseményen. A két csapat szereplése megközelítően 5 millió forint költséget jelent. A Bizottság döntése értelmében az országos bajnokság győztesei a BAUDING Sárszentmihály (nők) és a Szeged 6Puttony (férfiak) képviselik hazánkat a kontinens viadalon, természetesen, mint nemzeti válogatottak. A Szövetség Elnöksége jóváhagyta a két csapat nevezési díjának (4000 EURO) befizetését. A sárszentmihályi és szegedi csapat vállalja a további költségek biztosítását. A Strandkézilabda Bizottság felkészülési tervet dolgoz ki a minél sikeresebb szereplés érdekében. Társadalmi megbízatású szövetségi kapitányok kinevezésével biztosítja a csapatok szakmai felkészülését.

A jövő nyári bajnokság még nagyobb feladatokat ró a Bizottság tagjaira, hiszen a versenyrendszer tökéletesítése komoly feladatot jelent. Reményeink szerint tovább nő a sportjáték népszerűsége, ezáltal a benevezett csapatok száma is. Fontos feladat a korosztályok további bővítése. Erőteljesebb szervező munkát kell folytatunk a gyermekek körében. A szenior kategória bevezetése lehetővé teszi, hogy a strandkézilabda játék a 9-60 éves korosztály nyári hasznos és egészséges időtöltése, kikapcsolódása legyen.

 • A jövő évben kiemelt feladat a strandkézilabdázás további népszerűsítése, a gyermekek körében történő elterjesztése, megszerettetése.
 • Az idősebb (szenior) korosztály számára versenyzési lehetőség biztosítása.
 • Ösztönzés strandkézilabda pályák építésére, ezáltal a területi versenyek számának a növelése, további bázisok kialakítása és bevonása a közös munkába.
 • A marketing és propaganda tevékenység fokozása. A szponzorkutatási tevékenység hatékonyabbá tétele.
 • A médiák megnyerése, a televíziós közvetítések számának növelése.
 • A nemzetközi kapcsolatok további szélesítése.

Strandkézilabda Nemzeti Bajnokság 2001

Országos döntő

2001. augusztus 18-19. Siófok Coca-Cola Beach-house
Női ifjúsági végeredmény
Férfi ifjúsági végeredmény
 1. Algyő Algyőke
 2. Győr Kék 42
 3. Győr Homok Manók
 4. Göd Kézilabda Club
 5. Székesfehérvár Cornexi Alcoa
 6. Debrecen Városi Sportiskola
 1. Győr Boka Juniors
 2. Keszthely Szuperinfó
 3. Szeged Gyík Drím Tím
 4. Budapest Le Chose Groupe
 5. Nagykanizsa Homoki Viperák
 6. Kiskunhalas Jenei Trade
Algyő Algyőke
Győr Boka Juniors

Stoltz Andrea, Arany Éva, Bukor Csilla, Farkas Zsuzsanna, Ocskó Tímea, Szabó Éva, Károlyi Anett, Kiss Dóra Edző: Dankó Ervin

Kiss Dániel, Vadász István, Orbán Kálmán, Szabó András, Vitéz Róbert, Papp László, Hajnal László, Dobánszky Gyula Edző: Vesztergom Zoltán

Női felnőtt végeredmény
Férfi felnőtt végeredménye
 1. Sárszentmihály Bauding
 2. Budapest Emil Frey Autócentrum
 3. Dunaújváros Dunapent
 4. Tatabánya West Escé
 5. Győr Kicsi Kocsi
 6. Miskolc Vaktyúkok
 1. Szeged 6Puttony
 2. Letenye Kézilabda Club
 3. Diósgyőr Kézilabda Club
 4. Győr Drink Tím
 5. Győr Széchenyi István Főiskola
 6. Dabas Dinamitok
Sárszentmihály Bauding
Szeged 6Puttony

Kocsis Ferenc edző, Pallag Eszter, Bokorné Sörös Katalin, Jakab Annamária, Májerné Szabó Éva, Bálványosi Magdolna, Kocsis Ilona, Mayerné Szabó Éva, Kerék Gabriella

Gedó Mihály, Hortobágyi András, Ördögh József, Sándor István, Farkas József, Kis Imre, Veszelovszky Béla (játékos-edző), Kamenik Ferenc, Szabó Zsolt, Vajda András

Sárszentmihály Bauding 2001. évi felnőtt női bajnok csapata
Szeged 6Puttony 2001. évi felnőtt férfi bajnok csapata
Twitter
YouTube
Instagram