Ha sport, akkor kézilabda

Strandkézilabda 1999

Ha nyár, akkor strandkézilabda

A Magyar Kézilabda Szövetség Elnöksége Sinka László főtitkár javaslatára 1999-ben hozta létre a Strandkézilabda Bizottságot, amelynek vezetésével Firnicz József testnevelő tanárt és Kovács Gábor sportmenedzsert bízta meg. A lelkes „csapat” nagy ambícióval kezdte meg a sportjáték széleskörű megismertetését és elterjesztését. Már az alakulás évében kiírta az első Nemzeti Bajnokságot, amelyben 48 csapat ismerkedett meg a strandkézilabdázás szépségeivel. Kezdetben komoly feladatot jelentett a játékszabályok megismertetése, elfogadtatása és a játékvezető képzés megszervezése. Az első országos döntőt 1999. augusztus 19-20. között Keszthelyen bonyolítottuk le ifjúsági és felnőtt korosztályban.

Az első élmények meghatározók voltak

Felsőfokú tanulmányaim befejeztével edzői munkát vállaltam egy ambiciózus csapat élén. A nyári felkészülésünket végeztük, mikor értesültünk róla, hogy egy új játékot próbál népszerűsíteni a Magyar Kézilabda Szövetség. Firnicz József meghívását elfogadva neveztünk az első strandkézilabda bajnokságra. A csodálatos helyszín, ahol megmérkőztek a csapatok Keszthely volt, amely nem volt messze a Balatonalmádi székhelyű egyesületünktől.

Minden kezdet nehéz, de itt nem találkoztunk nehézséggel, hiszen minden adott volt az első sikeres verseny lebonyolításához. Mi is kellett volna más, mint a homok, labda, kapuk, csapatok, és a játékvezető (aki akkor még a torna főszervezője Firnicz József volt).

Mindannyian itt ismerkedtünk meg a játék alapjaival és szabályaival, ami a későbbiekben egyre inkább letisztult és egyértelműbbé vált. Furcsa volt az új közeg (homok) és még érdekesebb ennél a pontszámítás. Azonban az élmények mindenki számára meghatározók voltak, hiszen ezüstérmesként térhettünk haza. Ennek megfelelően néhányan játékosként, játékvezetőként és edzőként tevékenykedtek tovább a sportágon belül. Későbbiekben Balatonalmádi pedig egy pályával lett gazdagabb a főszponzorunk, Molnár Kálmán jóvoltából. Fénykép, újságcikk, média megjelenés részesei lehettünk mindjárt az első versenyünk után. Mit is mondhatnék, HÓDÍT MÁR A STRANDKÉZILABDA!

Így emlékszik vissza Horváth Péter a kezdetekre

Hódít már a strandkézilabda

Országosan 48 csapat indult a strandkézilabda bajnokságban. Ez a szám, ahhoz viszonyítva, hogy meglehetősen későn indult a szervezés, ráadásul ez volt a „nyitóbuli”, magasnak mondható. Igaz a házigazdák jövőre a többszörösére számítanak.

A hagyományos kézilabda oldalágán fejlődött ki ez a sportág, a kontinensen roppant népszerű, sőt már Európa Bajnokságokat is rendeznek belőle – ismertette Firnicz József a strandkézilabda bizottság elnöke.

A strand változat szabályai alapvetően eltérnek a megszokottól. A pálya 27 x 12 méteres, a hatos vonal nem félkör alakú, hanem az alapvonallal párhuzamos. Három mezőnyjátékos, plusz egy kapus alkotja a csapatot, a játékidő kétszer 10 perc. A félidő eredménye nem lehet döntetlen, ha így alakul, akkor „gyors halál” van, vagyis az első gól dönt. Ha a játékrészekben ellentétes eredmény születik, akkor jön a roppant látványos ráadás. Ekkor öt játékos felsorakozik a hatos és az oldalvonal találkozásánál. Saját kapusnak hazaadja a labdát, majd gyors indításból kell gólt elérni a másik kapussal szemben. Lehet szabálytalankodni, akkor büntető (hatméteres) következik, ez egyébként találat esetén két pontot ér. Ugyanennyit számít, ha a kapus indítás helyett közvetlenül a kimozduló másik hálóőr felett a kapuba lő. Természetesen labdát vezetni tilos, olyannyira, hogy az elejtett labdát is három másodpercen belül kell a csapattársnak felvennie, különben az ellenfél következik. Van kiállítás, de a csapat létszáma nem fogyatkozik, cserével pótolható. A labda speciális játékszer, szivacs borítású, bordamentes.

A napokban szeretnénk bemutató videókazettát készíteni, amely szabály magyarázatokat is tartalmaz – mondta Firnicz József, arra a felvetésemre reagálva, hogy ez nem is olyan egyszerű játék. – Egyébként nekünk is idő kellett, amíg mindent tökéletesen megértettünk, de ettől függetlenül remek a játék, látványosak a küzdelmek Az Almádiak bejutottak a döntőbe is. – Így igaz. Keszthelyen a felnőttek mezőnyében az indításos végjátékban maradtak alul a döntőben. Székesfehérvár nyert, az MMH Bau lett a második, Miskolc a harmadik. Az ifiknél Keszthely, míg a nőknél Sárszentmihály, a fiataloknál Ikervár győzött.

Jövőre milyen mezőnyre számítanak? Az említett videóval együtt a versenykiírás is elkészül 2000 januárjára. Tervezzük azt is, hogy már diákversenyeket is rendezünk a következő esztendőben. Biztos vagyok benne, hogy hódítani fog a kézilabdának ez a változata, hiszen aki látta, az tapasztalhatta, hogy roppant jó játékról van szó, amelyben remekül szórakozik, aki nézi és az is, aki éppen a pályán küzd. A fényképek természetesen illusztrációs célt szolgálnak, amelyek Cseh Péter alkotásai.

Strandkézilabda Nemzeti Bajnokság 1999

Országos döntő

1999. augusztus 19-21. Keszthely, Helikon Strand
Női ifjúsági végeredmény
Férfi ifjúsági végeredmény
 1. Ikervár Általános Iskola
 2. Keszthely Szuperinfó
 3. Budapesti Spartacus
 1. Keszthely Szuperinfó
 2. Székesfehérvár Tóparti Gimnázium
 3. Győr Colors
Női felnőtt végeredmény
Férfi felnőtt végeredmény
 1. Sárszentmihály
 2. Győr Marcalváros
 3. Ikervár
 1. Székesfehérvár Tóparti Gimnázium
 2. Balatonalmádi MMH BAU Kft.
 3. Miskolc Kézilabda Club
Twitter
YouTube
Instagram