Ha sport, akkor kézilabda

A háttér fontossága az edzőképzésben

A Magyar Kézilabda Szövetség Nemzetközi Edzőképző Központja (NEK) az utóbbi években átfogó szemlélettel segítette az edzők, szakemberek képzését, hiszen számos szakanyag született. Az elméleti munka fontosságáról és eredményeiről beszélt Dr. Marczinka Zoltán, a NEK igazgatója.

  • Jelenleg alapfokú, középfokú, felsőfokú és EHF Master Coach tanfolyamokat tartunk a NEK keretében, emellett szerepel a repertoárban kapusedzői, erőnléti edzői, strandkézilabda edzői és csörgőlabda, valamint kerekesszékes kézilabda edzői kurzus is. Bizonyos képzések két évenként indulnak újra és újra, az Európai Kézilabda Szövetség által elfogadott irányelvek szerint, amelyet a sportág megkíván. 2016-ban új edzőképzési koncepciót fogadott el a Magyar Kézilabda Szövetség, ez alapján a testnevelőtanár-képzést folytató felsőoktatási intézményekkel is együttműködve folytatjuk a képzéseket.
  • A Nemzetközi Edzőképző Központban, illetve a szakkönyvek szerzőivel igyekszünk egyre bővülő szakmai háttéranyagot létrehozni, amely illeszkedik a sportág mai igényeihez, és reményeink szerint korszerű alapot nyújt a kollégáknak, mind a képzés során, mind a napi munkában. Az alapot a Kézilabdázás című tanulmány jelentette, amely az edzőképzés egyik fő anyaga, immár több kiadást is megélt. E mellé szerettünk volna fontos részterületeket kifejteni, kezdve a korosztályos képzéssel, a kapusképzéssel, posztonkénti képzéssel, erőnléti képzéssel, utóbbiak a kiegészítő kézilabda edzői tanfolyamokhoz biztosítanak tananyagot. 2017 óta minden esztendőben sikerült újabb kiadványokkal bővíteni a szakirodalmat, egységes szerkezetben, kiegészítő videó-anyagokkal, gyakorlat-orientáltan. Valamennyi könyv szerzői kollektíva által készült a tartalom minél sokrétűbb megközelítése érdekében továbbá, hogy ezáltal az minél szélesebb körben elfogadhatóbb legyen.
  • Úgy érezzük, a kollégáknak és a tanfolyamaink hallgatóinak sok segítséget nyújtanak a kiadványok, de a legbüszkébbek arra vagyunk, hogy előbb az igény fogalmazódott meg, hogy angol nyelven is megjelentessünk több kiadványt, például a Kézilabdázás című tanulmányt, a Korosztályos képzési kézikönyvet és a kapusképzésről szóló anyagot, majd számos megrendelés is érkezett ezekre szerte a világból, használják őket más országok képzéseiben is.
  • A koronavírus-járvány kapcsán sok megoldandó probléma adódott, a célunk azonban nem lehetett más, mint hogy a jogszabályok betartásával, az egészségünket messzemenőkig óvva, ám az oktatás minőségét nem rontva folytathassuk a képzéseket. Ez sokszor sikerült, sikerül személyes, fizikai jelenlét mellett, de az az online oktatásra is bármikor készen állt és készen áll, a kiadványaink, anyagaink nagy része is elérhető online módon, regisztráció mellett. A nehezítő körülmények ellenére 18 hallgatóval sikerült például befejezni az EHF engedélyével és az MKSZ-NEK szervezésében harmadszor elindított Pro Licensz szerző Mesteredző-tanfolyamot, ősszel pedig indulnak újabb képzéseink. Az élet minden területe az alkalmazkodásról szól a pandémia árnyékában, ennek megfelelően dolgozik a Nemzetközi Edzőképző Központ is.
Twitter
YouTube
Instagram