2022.07.06.

Ha sport, akkor kézilabda

Kézilabdatábor 2020

A 2020. év sok tekintetben emlékezetes lesz mindenki számára! Egy olyan alattomos, láthatatlan ellenséggel kellett megküzdenünk, amely teljesen “átrendezte” életünket. Sokáig úgy tűnt, hogy nem tudjuk megrendezni idén a várva-várt kézilabdatábort, bár nagyon bíztunk egy kedvező fordulat eljöttében. A március közepe óta tartó “bezártság”, az osztálytársak, barátok hiánya komoly erőpróba volt gyermeknek, szülőnek, diáknak és tanárnak egyaránt. A sportversenyek felfüggesztése, majd beszüntetése fájdalmasan érintett Bennünket! Nagyon hiányoztak az edzések, a már megszokott jó hangulat és a mérkőzések varázsa.

A várva várt “fordulat” mégis bekövetkezett, a sikeres védekezés és a fegyelmezett magatartás azt eredményezte, hogy a törvényi előírásoknak megfelelően lehetővé vált számunkra a kézilabdatábor megrendezése. Az idei nyáron hetedik alkalommal bonyolíthattuk le táborunkat Balatonbogláron, e nagyszerű Balaton-parti településen. Köszönjük minden résztvevőnek, hogy a kezdeti bizonytalanság ellenére ismét nagy létszámban és a már megszokott kiváló hangulatban tölthettünk el egy-egy hetet a “Magyar-tenger” partján!

Az első héten a „nagyok” táboroztak, akik között sok visszatérő kézilabdázót üdvözölhettünk nagy örömmel. Az edzésmunkáról és a jó hangulatról Rajnay-Firnicz Andrea, Firnicz József Joe bácsi, Narancsik Imre, Nagy Hanna és Boldizsár Marci gondoskodtak. A hét eleji strandkézilabda edzéseket Vártok Ákos kézilabdaedző, a magyar férfi strandkézilabda válogatott egykori szövetségi kapitánya irányította. A munka fegyelmezetten, kiváló hangulatban zajlott, a kiegészítő programokban mindenki örömmel vett részt, ezért érezhettük úgy, hogy gyorsan elrepült az egy hét, szinte mindenki folytatta volna még tovább!

A második héten a „kicsik” következtek, akik között is szép számmal voltak olyanok, akik már belekóstoltak táborunk hangulatába. Jó hangulatban, vidáman teltek a napok, a korosztály sajátosságaiból következően több megoldandó problémával. A ragyogó napsütésben kicsit fárasztónak tűntek a strandkézilabda foglalkozások, de mindenki szorgosan, nagy akarattal végezte el az edzésmunkát. A tornatermi edzéseket Rajnay-Firnicz Andrea, Andi néni vezette, aki jól felépített, kemény, de egyben játékos foglalkozásokkal tette emlékezetessé ezeket a perceket! A programból idén sem hiányozhatott a Bobpálya meglátogatása és természetesen a Balaton adta csodálatos nyári fürdőzés lehetőségének kihasználása.

Meg kell említeni, hogy nagyon sokat szépült, fejlődött Balatonboglár az elmúlt egy évben is. A Platán-strand egyre sokrétűbb lehetőségeket biztosít az edzőtáborozók és a nyaralók számára egyaránt. Köszönjük az Önkormányzatnak, a Boglári Általános Iskolának, a Balaton 6 Kft-nek és az Urányi Sportközpontnak a pozitív, segítőkész hozzáállást, amivel biztosították számunkra ezt a felejthetetlen két hetet!

Az idei nyári kézilabdatábort meglátogatta dr. Némethné Kulisics Adél, a Stop Melanoma Alapítvány elnöke, aki tájékoztatót tartott a tábor résztvevőinek a melanoma malignum bőrbetegségről. Meglepetés ajándékot is hozott a La Roche-Posay Magyarország által biztosított napvédő krémekből, amelyek jól szolgálják a napozás során kialakuló betegség elleni védekezést.

melanoma malignum a melanocytákból (festéksejtek) kiinduló invazív, kifejezett áttétképző sajátsággal rendelkező daganat (áttétek leggyakoribb esetben: nyirokrégiók, tüdő, agy, máj). A 20-40 éves korosztályban a fehér bőrű népesség gyakori rosszindulatú daganata, egyúttal a fiatal férfiak egyik leggyakoribb potenciálisan halálhoz vezető daganatos betegsége. A melanoma túlnyomóan a bőrön alakul ki. Nőkön az alsó végtag, míg férfiakon a hát bőre a leggyakoribb lokalizáció, de bárhonnan kiindulhat, napfénytől elzárt területről is, ami a napfény komplex, indirekt szerepére utal.

Epidemiológiai adatokból vált világossá, hogy a növekvő gyakoriság a környezetszennyezés következtében megváltozott minőségű napfénnyel, valamint a legfejlettebb ipari országokban végbemenő életstílus változással hozható összefüggésbe.

Sziasztok!

Adél vagyok, 29 éves. Személyes érintettségem lévén igaz szívügyemmé vált, hogy minél több emberhez eljusson, hogy mi is pontosan ez a betegség és hogyan lehet megelőzni! 2012-ben, 24 éves koromban az én esetemben is melanoma rosszindulatú bőrdaganatot diagnosztizáltak. Akkor álmodtam egy „Nagyot”, ebből az álomból most valóság lett, létrejött az Alapítvány! Én azon szerencsés emberek közé tartozom, akinél még időben észlelték a rosszindulatú elváltozást (a jelenlegi állás szerint) és még itt vagyok, hogy „hangot” adhassak.

Sajnos nem mindenkinél veszik észre időben a rosszindulatú elváltozásokat. Ők nem ilyen szerencsések. Ezért is fontos a rendszeres bőrgyógyászati ellenőrzés! Szakavatott bőrgyógyászok hamar észreveszik, melyek azok az elváltozások a bőrön, amit komolyan kell venni. Ez az életünkbe is kerülhet. Évről évre egyre több a megbetegedés Magyarországon is! Kiemelten fontosnak tartom az emberek tájékoztatását, figyelemfelkeltését, tekintettel arra, hogy nagyon sokan nincsenek tisztában a veszélyforrásokkal és a következményekkel. Alapítványunk egy dinamikus, fiatalos, lendületes kampányt indított, főként a közösségi média színterén, melynek legfontosabb üzenete a #stopmelanoma!

KŐRÖSI FOTÓ

KŐRÖSI FOTÓ

Az LV International Kft 2005-ben kezdte meg működését a sportpiac területén. A cég működésének alapfilozófiája a sportegyesületek felszerelésigényeinek maximális kielégítésén alapszik. 2006-ban még három márka képviselője volt Magyarországon, azonban a folyamatos fejlődésnek köszönhetően, valamint a sportpiac igényeinek alakulásához alkalmazkodva mára 10 világszínvonalú márka kizárólagos beszállítói. Csúcsminőségű termékeik és kedvező ajánlataiknak köszönhetően több mint 40 első osztályban szereplő labdarúgó, kézilabda, röplabda, vízilabda, futsal és floorball csapattal áll együttműködési kapcsolatban, továbbá közel 100 élő szerződése van különböző egyesületekkel.

Twitter
YouTube
Instagram